Reise med katt



Å reise med katt – hva bør du tenke på?

Bruk alltid bur! 

Katten skal alltid være i bur når den reiser.

En løs katt i bilen kan være livsfarlig da den kan distrahere sjåføren eller komme under pedalene i bilen. Buret bør være forsvarlig fastspent eller ligge stabilt på gulvet slik at den ikke velter fram og tilbake under reisen eller vil forflytter seg hvis bilen bremser.

Noen katter blir hysteriske i buret, men faren ved å la den gå løs er verre.

Hvis katten av stress under reisen får dårlig mage og oppkast, så er det langt bedre at den griser ned buret enn at hele bilden blir tilgriset.

Flyreise med katt

Bestill i god tid plass til katten. Det er regler for hvor mange dyr som kan sendes med flyet.

Det er strenge bestemmelser om hva flyselskapene godtar som reisesikre bur.

De fleste katter kan man ta med inn i kabinen, men store raser kan reise så mye at de må sendes i lasterommet. Vær obs på at bur og katt samlet utgjør maks-grensen på vekt i kabinen.

Sjekk hvile størrelser flyselskapet du bruker aksepterer.

Flyburet skal være helt uten noen form for skader eller mangler. Har f. eks kun en eneste liten festeanordning til buret kommet bort, så risikerer du at du ikke får sendt katten. Det samme gjelder hvis buret har en aldri så liten sprekk.  Er du heldig, så får du da kjøpt nytt bur på flyplassen, men de fleste flyplasser selger ikke reisebur til dyr.

Andre ting å tenke på når man transporterer katten

  • La katten bli trygg på buret før avreise. Start gjerne flere uker i forveien med å gjøre buret til noe positivt hvor f.eks. katten får de beste godbitene. Det kan også være en fordel å la katten få maten sin i buret. Når reisen starter, så slipper katten da å være redd for både buret og alt av lyder og synsinntrykk.
  • Ha alltid med tørkepapir, hansker og avfallsposer med under reisen
  • Katten kan føle seg tryggere hvis den får ligge på et kjent underlag.
  • Bruk helst absorberende underlag under liggeunderlaget, og ta gjerne med noe du kan bytte ut ved behov.
  • Buret bør være så stort at katten både kan snu seg og stå oppreist.
  • Ha med vann og drikkeskål og tilby katten vann innimellom.
  • Vær obs på at bilen kan bli livsfarlig varm. Forlat derfor ikke katten alene i bilen når det er fare for det. Mange dyr har omkommet i bilen grunnet heteslag da temperaturen stiger svært raskt.
  • Noen katter roer seg best under reisen hvis du dekker til buret mens andre foretrekker å kunne se ut.

Roe ned katten under reisen

Katter flest liker ikke forandringer og reising kan virke skremmende og ubehagelig.

En spray med feromoner kan roe ned enkelte stressede katter under reisen. Spray f.eks. litt på underlaget i buret.

Skal katten være med på ferie?

Skal du ha katten med til feriestedet, så kan spray med feromoner også brukes i rommet/området der. Dette kan bidra til at katten lettere slår seg til ro på det nye stedet.

Bruk gjerne sele på den den første tiden mens den gjør seg kjent med omgivelsene utendørs men slipp den ikke ut på egenhånd etter få dager. Vent gjerne rundt to uker slik at den føler at feriestedet er dens nye base.

Id-merk katten!

Noen katter kan prøve på å forlate feriestedet for å  lete etter veien hjem.

Det er viktig å id-merke, gjerne med både chip i nakken og brikke med telefonnr. i halsbåndet.

Id – merking av veterinær utføres ved at en microchip blir satt under nakkeskinnet til katten. Hvis katten skulle forsvinne er det mulig å oppspore eier med en chip-avleser.

Ved bruk av halsbånd skal en av sikkerhetsgrunner kun benytte slike som katten kan komme seg ut av hvis den skulle hekte seg fast i noe. Noen halsbånd har strikk som kan utvide seg, mens andre har en lås som løses åpner seg automatisk ved et visst press.

Vær obs på at det er erfart at enkelte strikk-halsbånd fungerer som en løkke som livsfarligstrammes hvis den ene delen av halsbåndet hekter seg opp i noe. Dette kan løses hvis man etter tilpasning av halsbåndet syr en eller et par sømmer på tvers av halsbåndet.