Hvorfor vaksinere?
Hvorfor vaksinere katt?
Som mennesker kan katter blir smittet av alvorlige sykdommer som kan være dødelig. Sykdom som smitter mellom mennesker og katt er nesten utelukket, men gravide bør være oppmerksomme på å ikke komme i direkte-kontakt med katteavføring.
Hvis du vaksinerer katten blir det beskyttet mot flere sykdommer. Katten kan bli smittet ute i kontakt med andre katter. Også innekatter kan bli smittet med kattesykdommer og bli syk/omkommer via mennesker som har vært i kontakt med syke katter eller friske smittebærere. Katten blir da indirekte smittet av mennesker. Innekatter kan også bli smittet gjennom luften. De behøver altså ikke å ha vært i kontakt med andre katter.
Når kattungen dier får de midlertidig beskyttelse mot sykdommer. Er kattemor ikke vaksinert vil hun ikke kunne overføre immunitet via morsmelken mot visse sykdommer.
Unngå spredning av smittsomme sykdommer hos katt – vaksiner den!
Noen katter kan få bivirkninger av vaksinen, men det er langt større sannsynlighet at katten blir alvorlig syk og i verste fall dør hvis den går uvaksinert.
Hvilke vaksiner bør katten få?
Mange veterinærer anbefaler å vaksinere katten med kombinasjons-vaksine. Denne vaksinen beskytter mot kattepest, chlamydia-infeksjon og katteinfluensa.
Ved utenlandsopphold med retur til Norge eller import av katt, må katten også vaksineres mot rabies i tillegg til annen behandling i tillegg til EU-pass. Sjekk alltid Mattilsynets oppdaterte regler hvis katten har vært i utlandet.
Når bør katten vaksineres?
Uvaksinerte voksne katter og kattunger bør basis-vaksineres. Det vil si 2 ganger med 3-4 ukers mellomrom. Noen velger å ta den første vaksinen allerede når kattungen er 6- 8 uker gammel, men mange veterinærer anbefaler at den første vaksinen tas i 11-12 ukers alderen. Etter disse to vaksinene skal katten vaksineres årlig.
Spør din lokale veterinær om hva hen anbefaler!
Hvis ikke katten får årlig påfyll med vaksine vil ikke kattens immunsystem lenger kunne bekjempe infeksjoner den er vaksinert mot optimalt.
Vaksinasjon er forebyggende, det vil si at det er for sent å gi katten vaksine etter at den har blitt smittet av sykdom den kunne ha blitt beskyttet mot via vaksine.
Ta uansett kontakt med veterinær for behandling og vaksinasjonsplan hvis katten din er syk!
Det er vanlig at veterinæren samtidig med den årlige vaksinen også utfører helsesjekk av katten og at dette inngår i prisen – sjekk om dette er rutine hos også din veterinær!
Kan katten bli syk av vaksinen?
Det observeres heldigvis ikke ofte bivirkninger i forbindelse med vaksinering, men enkelte katter kan bli litt utilpass et par dager. Dette ses oftere hos kattunger enn hos voksne katter. Alvorlige bivirkninger forekommer nesten ikke.
Eventuelle bivirkninger vil observeres 1-2 dager etter vaksinering.
Det er ingen garanti at en vaksinert katt ikke utvikler sykdommer som den er vaksiner mot, men sykdomsforløpet blir ikke like kritisk som hos uvaksinerte katter.
Bivirkninger ved vaksine av katt:
Vanlige bivirkninger
- Mindre matlyst
- Noe temperaturstigning (Normal kroppstemperatur er mellom 38 og 39 grader)
- Ømhet på injeksjonsstedet
- Hevelse på injeksjonsstedet – bør være borte innen en måned
- Slapp/passiv
Sjeldne bivirkninger – kontakt umiddelbart veterinæren!
- Oppkast
- Kløe
- Diaré
- Katten kollapser
Disse potensielle dødelige sykdommene kan du beskytte katten mot med vaksine
- Kattepest (felint panleukopenivirus)
- Katteleukemi
- Katteinfluensa (felint rhinotrakeitt og felint calicivirus)