Katt med atferdsproblem



Har katten din atferdsproblem?

Man kan si at om kattens atferd over tid har utviklet slik at det blir et mønster som fører til at atferden er til ulempe for kattens selv og/eller dens eier eller i forhold til miljøet rundt, så har den sannsynligvis et atferdsproblem.

Det finnes en rekke type atferdsproblem. Noen av disse kan være:

  • Aggresjon – det finnes en rekke typer aggresjon
  • Kloring på møbler
  • Stereotypi atferd – det kan være gjentagende, tvangspreget bevegelser som i utgangspunktet kan være normalt. Å f. eks. vaske seg er normalt, men hvis katten nærmest gjør det ustanselig blir det en belastning for den.
  • Frykt og fobier
  • Jakte på egen hale
  • Skvetter til uten å kunne fastslå grunnen til det.

 I fordypningsoppgaven; «Atferd hos innekatter» finner du blant annet oversikt over noen av de mange typer problematferd katter kan utvikle.

Når bør du søke hjelp?

Hvis katten har en atferd som er til plage for katten selv og/eller mennesker bør du søke hjelp. Mange atferdsproblem kan med veiledning løses ved å oppsøke en atferdskonsulet som i samarbeid med deg som eier finner løsning på utfordringene med din katt.

Hvor finner jeg atferdskonsulent for katt?

Det er viktig å finne en konsulent som har kompetanse på katt.

Norsk Atferdsgruppe for Selskapsdyr (NAS)  har oversikt over en del gode atferdskonsolenter.

Kriteriene for å være oppført som atferdskonsulent hos NAS, finner du i denne lenken.

Oversikt over atferdskonsulenter godkjent av NAS

Hva bør du passe deg for når du leter etter atferdskonsulent?

Hvis du kommer i kontakt med en atferdskonsulenter som anbefaler utbredt bruk av straffemetoder som medfører redsel og/eller smerter for katten, så må du gå ut ifra at vedkommende ikke er oppdatert på dyreatferd. Risiko ved bruk av straff er at problematferden eskalerer i tillegg til at det oppstår ytterlige problem med atferd som bivirkning av at katten opplever frykt og ubehag. Det er sjelden straffemetoder har en positiv virkning på problematferd.

Hvis det blir foreslått at du skal betale for å la en dyretolk (med dette menes det her personer som påstår at de kan høre dyr snakke og formidle beskjeder fra dyret til eiere) hjelpe deg, så er dette ikke å anbefale da det ikke er vitenskapelig bevist at disse over hodet er til nytte. Snarere tvert imot, så har mange med disse påståtte evnene påført en rekke dyreeiere store kostnader, falske forhåpninger og feilinformasjon.

Expressen har med skjult kamera avslør hvordan dyretolkere kan bløffe mennesker.

Se opptaket her!

Bruk tiden og pengene fornuftig ved å rådføre deg med anerkjente konsulenter!