Før du får katt
Har du tenkt nøye gjennom om katt passer din livsstil?
Vær klar over at du ved anskaffelse av katt har ansvaret for et dyr som kan leve i 15-20 år! Det er uetisk å skaffe seg katt hvis man i utgangspunktet vet at man ikke har tanker om å gi den et permanent hjem.
En katt har behov for å leve trygt og å kunne trekke seg unna ved behov. Den har behov for å være fysisk aktiv, utforske nye miljø/uteliv og bruke sansene sine. Katten har behov for riktig kosthold, årlig helsekontroll inkludert vaksine samt behandling av uforutsette sykdommer eller skader.

Rase: Russian blue – Russisk blå –Russian Blue rasekattklubb
Hvis katten ikke får dekket sine behov og lever et monotont liv og minimalt med kos og oppmerksomhet kan det blant annet før føre til mistrives, atferdsproblemer og sykdom.Et ugjennomtenkt valg kan ende med at katten blir en kilde til bekymringer. Hverken du eller katten har det optimalt.
Les deg deg opp om kattens atferd og den behov! – Litteratur
Mer å tenke gjennom dette før du bestemmer deg:
Atferdsproblem som følge av mistrivsel kan f.eks. være:
- Aggresjon som følge av å være understimulert eller at noe i miljøet for katten ikke er håndterbart, smerter grunnet stramme floker i pelsen, sykdom, m.m.
- Stereotyp atferd/tvangsatferd som gjør at katten gjentar de samme bevegelsene utallige ganger, som f.eks. slikking og biting i pelsen
- Urolig atferd
- Markering innendørs
- Gjør fra seg på uønskede steder
Det koster å ha katt
- En katt har naturlig trang til å daglig klore på gjenstander. De fleste katter lærer å bruke klorestativ til dette, men trangen til å klore kan også gå ut over møbler som i verste fall blir ødelagt. Kattunger er ekstra aktive og klorer og klatrer på det meste.
- Kvalitetsfór koster ofte mer enn de billigste merkene, men velg likevel kvalitet da det kan være penger å spare. Dårlig kattefor kan i verste fall ende med sykdommer med påfølgende kostbare veterinær-regninger. Noen mener dårlig kattemat i hovedsak er vomfyll som i stor grad kommer ut med kattens avføring. Det vil si at katten må spise mer for å få i seg næring. Mye avføring fører til økt bruk av kattesand.
- Kattesand -Gode klumpesander er ofte dyrere enn sand som ikke klumper.
- Katteluke- Mange muligheter. For en katt eller flere katter, stor eller liten åpning med eller uten app?
- Kattehalsbånd (med sikring for å unngå at katten henger seg fast og blir kvalt) og telefonnummer eventuelt chipnr. for de som ikke har rukket å id-merke den med chip under huden.
- Id- merking og eventuelt pass for utenlandsreiser
- Katteforsikring
- Utgifter til årlig vaksine og helsekontroll
- Uforutsette veterinærutgifter. . Det kan i verste fall koste mange ti-tusener av kroner for å veterinær-behandle den.
- Katteforsikring for å unngå store veterinærregninger
- Behandling for innvollsorm/parasitter opptil flere ganger i året.
- Eventuell rensing av tenner
- Kastrering/Sterilisering/P-piller
- Utstyr som f.eks. matskåler, klore/klatrestativ, børster, katteleker, katteseng, transportbur, flåttfjernings-utstyr, flåttmiddel, kattehalsbånd med sikkerhetslås/strikk.
Behøver katten oppmerksomhet?
De fleste katter har behov for daglig kontakt i form av kos og lek. Venn katten til å bli håndtert ved å løfte den daglig, men respekter dens grenser for hva det liker. Ingen liker tvangs-kosing.
Vil/kan alle i husstanden ha katt?
Er katten uønsket av enkelte medlemmer av husstanden kan den være en kilde til frustrasjoner.
Alle i husstanden bør sjekke ut om de kan ha nærkontakt med katten uten at det oppstår allergiske reaksjoner før katten blir anskaffet.
Det kan bli utfordrende å finne nytt hjem til den hvis noen er allergisk. Det er belastende for katten å flytte.
Innekatt eller utekatt?
Katter trives ikke hvis de ikke får bruke sine sanser daglig og å være fysisk aktiv. Den får best utbytte av dette hvis den har muligheten til å gå ut i trygge omgivelser.
Du bør altså vurdere om det er riktig å anskaffe innekatt hvis du bor i en liten leilighet.
Innekatter krever at du som eier legger til rette for at det blir innhold i hverdag for katten. Kanskje du bør vurdere å ha to katter som kan gi hverandre selskap. Store klatrestativ, gjerne flere stykker kan bidra til at katten får mosjon og flere utsiktsposter. Plasser gjerne disse slik at katten kan se ut. Heng små lekemus eller liknende på stativet. Men pass på at snoren ikke er så lang at den kan tvinne seg rundt halsen på katten slik at den blir kvalt.
Kjøp gjerne aktivitetsleker som gjør at katten må jobbe for å få tak i maten sin. Sjekk på zoo-butikker hva som tilbys av leker. Du må gå ut i fra at du må delta en del selv med disse lekene for å få katten aktiv – fysisk og mentalt.
Det finnes også hyller som man kan få kjøpt som henges på veggen i flere høyder slik at katten kan klatre i en bane helt opp til takhøyde. Er du handy, så lager du hyller selv.
Pass på at katten ikke faller ut av vinduer eller balkongen. Innekatter som ikke har erfaring med uteliv, klarer seg ofte dårlig hvis de ved et uhell skulle komme seg ut.
Om du lærer katten å gå i sele ute, så kan du lufte den der, men forvent ikke at den vil kunne gå i bånd på lik linje med hunder. La gjerne katten selv spasere hvor den vil. Er det sommer kan du finne en gressflekk og la den jakte på insektet.
Hvilken katt skal du velge?
Voksen katt kjenner man personligheten. Kattunger er søte men er som menneskebarn, de er langt mer krevende og finner oftere på uønskede ting.
Det er mange katter, spesielt huskatter/blandingskatter, som ikke har et hjem. Å adoptere en eller flere av disse er noen man bør vurdere.
Ved kjøp av rasekattker kan man i større grad forutse personligheten. Man vet f.eks at persere stort sett er rolige katter mens en siameser kan være både høylytt og aktiv.
Noen rasekatter kan ha helseutfordringer. Les deg opp på katteraser og finn ut hva som kan passe for deg.
Lenke til NRR`s side om rasekatter.
Det er langt vanligere å gå på utstilling med rasekatt enn huskatt.
Langhårskatter kan kreve pelsstell – daglig. Hvis man slurer med pelsstellet, kan pelsen klumpe seg. Dette er smertefullt for katten. Det er like ille som om noen rev deg hardt i håret uten å noensinne slippe taket– det strammes faktisk enda hardere over tid. Har katten din knuter i pelsen som ikke lar seg gre ut, må du klippe eller barbere den, eventuelt la en veterinær gjøre det.
Men vær forsiktig da hardpakket pels kan ligge så tett til huden at det kan være vanskelig å kjenne forskjell på pels og hud. Knip en pelsklump mellom tommel og pekefinger, men la alltid fingrene dine være nærmest pelsen, ellers er det lett klippe stygge sår i kattens hud ved et uhell.
Det finnes flere katter enn hjem for disse.
Å overta en omplasseringskatt føles derfor riktig for mange. Overtar du en katt via en organisasjon, så er det ikke uvanlig at katten blir sterilisert/kastrert før du får den. Dette bidrar til at det ikke fødes enda flere uønskede kattunger.
Det er dessverre ikke alle omplasserings-katter som er egnet som familiemedlem grunnet deres vanskelig fortid. Spør alltid mest mulig om en katt før du vurderer å ta den med deg. Besøk den gjerne også før du henter den.
Kan du ha katt der du bor?
Sjekk med husverten om hen tillater katt før du anskaffer den. Enkelte borettslag kan ha regler for husdyrhold. Hvis du ikke bor i 1. etasje kan katten falle ut av vindu/veranda og skade seg/bli drept – den har ikke 9 liv som myten sier. Vurder om det blir for krevende for deg å til enhver tid passe på vinduer/dører! Det kan bli tungt å måtte sitte med lukkede vinduer varme sommerdager.
Katt i trafikk og bymiljø
Mange katter må holdes innendørs grunnet trafikk i nærområdet. Men katter flest trives ikke med å bo på et begrenset areal som en liten leilighet kan være. Den kan derfor utvikle atferdsproblemer.
Det er ikke uvanlig at katter faller ut av vindu/veranda eller forviller seg ut. Katter som har vært innekatter vil få en traumatisk opplevelse av å plutselig befinne seg i et trafikkert område med mye liv og støy. Disse katten finner man ofte ikke igjen.
Katt og vinterkulde
Katter er glad i varme, men takler kulde dårlig.
Korte lufteturer ned til minus 10 grader går greit, men når det er minusgrader må katten ha et varmt sted å trekke inn i.
Katter lider like mye som oss mennesker når det er kald og de fyser. De kan også få frostskader. Ideelt sett anbefales det alltid er mulig for katten å trekke inn i varmen – også når det er plussgrader. At katten overlever kulden og virker glad og fornøyd innendørs betyr ikke at den ikke lider fryktelig når det er tvunget til å være ute lengere en den selv ønsker.
Hvis du lar katten gå ute i kulden bør du vurdere om det kan være nødvendig å investere i en katteluke eller lage et varmehus med innlagt varme for katten.
Katt og barn
En katt er ikke et leketøy for barn!
Det kan bli utfordrende å passe på at små barn av uvitenhet plager katten. Har du barn i denne aldersgruppen eller barn som av andre grunner ikke er moden til å forstå at katten skal respektere og ikke herjes med, så må du være forberedt på å bruke tid på denne utfordringen. Noen katter forsvarer seg også med klor og bitt når de blir behandlet dårlig, dette er ikke hyggelig for barna – heller ikke katten. Andre katter kan bli ekstra mye plaget da de ikke klarer å forsvare seg.
Katten skal ha friområde/r hvor den kan få fullstendig ro når den ønsker det. Dette området bør barna erfare er et forbudt område for de så lenge katten befinner seg der.
Skal du flytte med katt?
Katter er stedbundet og behøver tid på å se på ny bolig som sitt hjem. Hold den innendørs i minst en mnd. Det vil bidra til at den ikke legger ut på vandring for å finne igjen sitt gamle hjem.
Hva med katten når du skal på ferie?
Planlegg i god tid hvor katten skal være mens du er på ferie. Kattepensjonatene fylles snart opp – bestill plass i tide.
Det aller beste for katten er om noen kan bo i ditt hus mens du er borte, det vil medføre minst stress for den. Du kan også forhøre deg om noen daglig kan stikke innom ditt hjem og gi katten oppmerksomhet, mat og vann og eventuell p -pille eller medisiner.
Det er viktig at noen daglig har oppsyn med katten, også med tanke på å eventuelt oppdage om den er syk, skadet eller har kommet bort.
Mange katteeiere som har latt en nabo mate katten på trappa eller i garasjen oppdager at katten mistrives i så stor grad forsvinner mens de er bortreis. Det ar altså ikke å anbefale.
Vil du ta katten med på reise eller skal du sende den med fly?
I denne lenken kan du lese om hva du bør tenket på når du reiser med katt.
Hva synes naboen om katt?
Naboen kan i utgangspunkter være positiv til at du går til anskaffelse av katt.
Men når hen oppdager stam lukt av katteurin på trappa og i garasjen kan det gode naboskapet stå på spill når hen skjønner at du har valgt å la katten gå ukastrert. Urin fra ukastrerte hannkatter lukter svært ille!
At katter ofte velger å grave hull i naboens lille jordbæråker for så og «gjødsle» der sjarmerer neppe naboene.
Kastrer i alle fall katten og behold godt naboskap samtidig som du bidrar til at uønskede kattunger blir født!
Du bor alene og blir f.eks. akuttinnlagt på sykehus – hva gjør du?
Vær i forkant og forhør deg om noen kan være villig til å ta seg av katten hvis noe uforutsett skjer.