Innvollsorm hos katt
Mark/Innvollsorm hos katt
Katter sliter ofte med innvollsormer. Det er ikke alltid man kan se symptomer, men er katten full av ormer kan det få store problemer.
Mennesker kan også smittes av enkelte typer orm, det er altså ikke kun av hensyn til katten at den skal behandles mot disse.
Symptomer på innvollsorm
- Dårlig vekst
- Utspilt mage
- Oppkast (av og til kan man finne både døde og levende orm i oppkast)
- Diaré
- Vekttap/avmagring
- Irritasjon rundt endetarmsåpningen
- Dårlig pelskvalitet
Disse innvollsormene kan katten få
- Spolorm (Toxocara cati og Toxascaris leonina)
- Bendelorm (Dipylidium caninum og Taenia taeniaeformi)
Spolorm
Spolorm er den vanligste ormen katter lider av. Fasong og farge kan minne om spaghetti.
Hvordan får katten spolorm?
- Via byttedyr de fanger og spiser. Byttedyrene fungerer som mellomvert da de kan ha spist egg. Eksempler på mellomverter er f.eks. mus og rotter, noen insekter og meitemark.
- Katten kan få i seg egg hvis de tråkker i smittede dyrs avføring som inneholder egg og jord som inneholder egg. Eggene som kommer ut med avføring kan overleve opptil flere år i jorden. Katten er renslige dyr, og ved å vaske vekk avføring og jord kan de bli smittet.
- Via morsmelken – gjelder kun Toxocara cati. Har du kattunge/r må du snarest kontakte veterinær for resept for ormekur for å forhindre dårlig vekst forårsaket av orm!
Bendelorm
Bendelorm består av mange ledd, er lange og flate – hvit/skittenhvit av farge.
Leddene kan se ut som store flattrykte riskorn eller småbiter av båndspaghetti.
Disse leddene kommer regelmessig ut med avføringen. De kan være inntørket eller klebrig og i bevegelse – altså levende. Du kan finne stikkende litt ut av endetarmsåpningen, i pelsen på katten eller i området katten har ligget.
Hvordan får katten bendelorm?
Bendelormer er avhengige mellomvert for å formere seg. En mellomvert kan for eksempel være lopper eller gnagere. Mellomverten, la oss si en mus må svelge bendelormens egg fra miljøet og for eksempel din katt må spise musa som igjen har spist bendelormens egg. Slik får katten i seg egg som utvikler seg til ormer.
Når ormene oppnår en viss alder støtes det ut orme-ledd med egg med avføringen. Katten legger så fra seg avføring i naturen som f.eks. en meitemark spiser. En mus spiser meitemarken som er infisert med egg fra din katts avføring. Denne musa blir så fanget og spist av naboens katt. Nå er også nabokatten snart full av bendelorm.
Også lopper kan fungere som mellomvert. Har din katt lopper, er det sannsynlig at den både bør behandles mot orm og behandles mot lopper!
Slik behandler du katt mot orm
Du kan selv gi katten ormekur, eller be veterinæren å gjøre det. Det fleste velger å selv gi katten behandling, med medisiner mot orm. Medisiner mot orm er resept belagte grunnet risiko for resistensutvikling. Unødig bruk av ormemiddel øker risikoen for dette. Derfor må du kontakte veterinær som skriver ut resept.
Det finnes flere preparater å velge mellom – i tablettform, som pasta eller såkalt spot-on. Spot-on dryppes på huden og kan være et godt alternativ fordi som ikke lykkes med å få gitt medisiner via kattens munn.
Behandling av kattunger
Noen veterinærer anbefaler å begynne behandlingen allerede før katten fyller 3 uker. Behandlingen gjentas annenhver til hver fjerde uke helt til kattunger er i tre-måneders alderen. Forhør deg med din veterinær hva hen anbefaler.
Behandling av voksne katter
Katter som i naturen fanger byttedyr og spiser disse kan behøve ormekur ca. 4 ganger i året. Innekatter behøver kun å behandles hvis det er påvist orm eller er mistanker om orm. Innekatter bør likevel få grunnbehandling hvis den aldri har blitt behandlet for dette tidligere da det er sannsynlig at den kan ha blitt smittet av orm via sin mor eller at en eventuell forrige eier kan ha latt den gå ute. Kjenner du ikke din katts forhistorie må du gå ut fra at den kan behøve behandling.
Kattemødre som dier kan få ormekur samtidig med sine kattunger for å hindre at hun smitter ungene igjen etter at de har blitt behandlet.