Kastrere hannkatt



Kastrering av hannkatt

Det er anbefalt å kastrere hankatten allerede rundt 5-6 måneders alderen.

Tidlig kastrering bidrar til at færre katter blir født. Å begrense kattebestanden er viktig da det finnes flere hjemløse katter enn det finnes hjem gode hjem til disse. Mange katter lider altså en trist skjebne, de er redde, hjemløse, utsatt for vær og vind, sulter og lider av sykdommer og smerter.

Hvorfor kastrere hankatten?

I tillegg til å bidra til at færre kattunger blir født, vil kastrering gi helsegevinst. Kattens hormonnivå endres som følge av kastrering, noe som minsker sannsynligheten for katteslåsskamper. Skader etter slåsskamp kan f.eks. føre til smertefulle og farlige infeksjoner som må behandles av veterinær. Slåsskamper kan også være årsak til at alvorlige, smittsomme sykdom blant katter spres.

Hankatter som skvetter illeluktende urin på naboens tomt eiendeler er ikke populære i nabolaget. Du slipper også selv å leve i stram lukt av tisselukt både innendørs og ute.

Kattejammer som følge av rivalisering mellom ukastrerte hannkatter, til alle døgnets tider er sjenerende.

Ukastrerte/fertile katter forsvinner iblant i dagevis, kanskje ukesvis og får ikke i seg tilstrekkelig med næring. Noen av disse finner ikke veien hjem igjen og det øker risikoen for å bli påkjørt/skadet.

Endrer katten atferd etter kastrering?

Det kan ta noen uker før en ser virkningen av kastreringen.  Katten kan altså en tid etter inngrepet fortsatt ha de samme hankattfaktorene som tidligere og foreta parring og gjøre hunkatten gravid.

Gradvis vil en se at hormonelle forandringer som gjør at katten ikke konstant på jakt etter hunkatter med løpetid og vil derfor være mer hjemmekjær og mindre stresset.

Katten vil antageligvis skvette mindre og lukten blir mindre intens

Hvorfor anbefales tidlig kastrering?

Det er en fordel å kastrere katten i ung alder da uønsket atferdsmønster ikke alltid lar seg endre slik vi forventer hvis katten over tid legger til seg uønskede vaner.

Er det ulemper med kastrering?

Endringer i kjønnshormonene kan virke inn på kattens appetitt og stoffskifte.

En kastrert katt vil ofte føle seg mer sulten samtidig som den er mindre fysisk aktiv da den ikke til enhver tid er på jakt etter løpende hunkatter og må forsvare sitt revir.

Disse forhold kan føre til overvekt.

Overvekt øker risikoen for andre sykdommer som; tilstoppede urinveier, diabetes og problem med hjerte og blodsirkulasjon.

Noen overvektige katter steller seg mindre. Dette øker risikoen for hudproblemer

Overvekt kan unngås ved å kontrollere fórinntaket. Vei katten jevnlig, gjerne en fast dag i uka slik at du tidlig registrerer en eventuell vektøkning

Bruk en digital koffertvekt og vei katta i et kattebur. Digital kjøkkenvekt for veiing av mindre katter kan også brukes for nøyaktig resultat.

Hør med din veterinær om det kan være aktuelt å bytte fòr.

Ha fokus på å forebygge vektproblem da det er lettere enn å slanke katta etter at det har blitt for tung. Ta høyde for at gode jegere også selv skaffer seg mat og at det er kalorier i godbitene katten får.

Urinveisproblem – urinstein

Katten kan utvikle urinstein etter kastrasjon. Dette ses ikke så ofte lenger da kvaliteten på kattemat generelt bedre enn tidligere. Kjøp gjerne fòr av veterinæren eller hos din zoo-forhandler da disse oftere har mer fokus på hva som er kvalitetsfór enn dagligvarebutikkene.

Ser du katten hyppig prøve å tisse uten at det kommer noe ut, så kan det være en tilstand som krever akutt hjelp. Dette er meget smertefullt og kan ende med døden etter få dager.

Etter akutthjelp vil spesialdiett være aktuelt resten av livet, men de fleste katter fungerer fint på det.

Hvordan foregår kastreringen?

Å kastrere en hannkatt er et enkelt inngrep som utføres mens katten ligger i narkose.

Veterinæren legger en lite snitt i huden på hver av testiklene for så å fjerne disse.

Såret blir vanligvis ikke sydd og katten er mest sannsynlig som vanlig dagen etter operasjonen. Det pleier ikke være nødvendig med body eller katteskjerm på hankatter.

Det oppstår sjeldent komplikasjoner, men følg med daglig om det er tegne til betennelse. Blir området rødt og du ser hevelse, utflod/verk/sekret, bør du forhøre deg med en veterinær.